Copiii și internetul. Care este rolul adulților în siguranța online a copiilor?

Astăzi, după doi ani de pandemie și de când practic întreaga viață ni s-a mutat online, sloganul și îndemnul Zilei internaționale a siguranței pe internet – „Împreună pentru un Internet mai bun” – este cu atât mai important și actual. Internetul vine, indiscutabil, cu multe avantaje – o varietate mare de informații, conectare cu cei dragi, servicii online, distracții etc. – însă implică și o serie de pericole, care pot avea repercursiuni foarte serioase, iar copiii și adolescenții sunt printre cei mai vulnerabili utilizatori ai mediului virtual.

Având oricând acces facil la internet și fiind, prin natura lor, curioși, mai creduli și mai ușor de influențat, copiii pot deveni cu ușurință victime ale cyberbullying-ului, abuzului sexual online, diferitor scheme și altor pericole de care abundă internetul. Pentru a fi protejați și a naviga în siguranță pe online, ei au nevoie de supraveghere și ghidare din partea adulților.

Fundația Terre des hommes Moldova, în colaborare cu siguronline.md și cu susținerea UNICEF Moldova, propune două lecții video despre cyberbullying și siguranța online a copiilor. Acestea vin cu informații de bază, pași și soluții pentru a acționa în situațiile de cyberbullying și pentru a evita pericolele din mediul virtual. Informația este structurată succint și redată simplu, pe înțelesul adolescenților, astfel că aceștia pot privi videourile atât singuri, cât și cu părinții sau cu un profesor, opțiune recomandată și de autori, pentru ca adolescenții să poată discuta ulterior subiectele cu un adult, să stabilească împreună reguli și limite care să-i protejeze, precum și la cine/unde pot apela când au nevoie de ajutor.


Ce înseamnă a fi în siguranță online și ce au nevoie să știe adolescenții pentru a naviga în siguranță pe internet?

De la verificarea informației, la distribuirea datelor cu caracter personal, securizarea parolelor sau prudență maximă când primesc mesaje de la necunoscuți, în acest video adolescenții vor afla la ce să fie atenți când se află pe internet.


Ce este cyberbullying-ul și ce poate face un copil dacă este martor sau se confruntă el însuși cu o astfel de situație?

Răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau a altor informații personale cu scopul de a defăima, mesaje și comentarii răuvoitoare – toate acestea sunt acțiuni de cyberbullying și, dacă nu se acționează imediat, pot avea efecte grave asupra copilului care este ținta unor astfel de situații.

În toate situațiile în care un copil se simte în nesiguranță sau știe că un coleg sau un prieten se află în pericol, este nevoie să apeleze imediat la un adult de încredere sau la următoarele servicii de asistență:

Telefonul Copilului: 116 – 111
siguronline.md

Videourile realizate de Tdh Moldova fac parte din cursul de 12 lecții video „STOP BULLYING”. Lecțiile sunt scurte, cu un limbaj ușor de asimilat de către copii și adolescenți și sunt gândite pentru a fi parcurse fie împreună cu părinții, fie la școală, la orele de dirigenție sau dezvoltare personală. Cursul complet îl găsiți pe site-ul stopbullying.md: https://stopbullying.md/resurse-pentru-copil/dictum-at-tempor-commodo-ullamcorper-2/

În fiecare an, începând din 2004, în a doua zi de marți a lunii februarie, este marcată Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, care reprezintă un apel la acțiune pentru a face internetul un spațiu mai bun și mai sigur pentru toată lumea, în special pentru copii și tineri.

Partajează