/CURS ONLINE/ Program de prevenire a bullyingului în școli

Acest program este recomandat tuturor profesorilor, profesioniștilor care sunt deschiși pentru a pronunța cu voce tare „STOP Bullying!”.

Programul are ca scop prevenirea și combaterea bullying-ului în rândul elevilor, dar și creșterea nivelului de conștientizare al profesioniștilor cu privire la consecințele dure ale fenomenului de bullying, pentru a le oferi un mediu sigur și prietenos tuturor copiilor care merg la școală, a promova relațiile pozitive printre copii indiferent de statut, etnie, convingeri sau mediu cultural.

Obiectivele programului sunt:

  • Creșterea nivelului de cunoștințe despre fenomenul de bullying în școală.
  • Consolidarea abilităților profesioniștilor de a gestiona situațiile de bullying.
  • Încurajarea dezvoltării relațiilor pozitive cu elevii și construirea unui climat favorabil în clasă.
  • Îmbunătățirea strategiilor pentru o intervenție eficientă în situațiile de bullying.
  • Reducerea bullyingului prin implicarea corectă a celor mai importanți actori.

Programul cuprinde 3 module, structurate pe lecții informative, lecții video, sarcini practice, imagerii dirijate și multe alte activități interactive. Toate acestea au fost elaborate pentru a le oferi sprijin profesorilor din școli în conștientizarea la timp și gestionarea corectă a comportamentelor de bullying.

Modulul 1. Ce trebuie să cunoaștem despre bullying. Include informații despre comportamentul de bullying și formele de manifestare, despre consecințele pe care le implică pe termen scurt și lung asupra dezvoltării psiho-emoționale a copiilor, despre formele specifice de manifestare pe diferite categorii de vârstă, precum și despre gradul de răspândire a acestuia.

Modulul 2. Un copil este mai mult decât o etichetă. Cuprinde informații care demonstrează importanța mediului în care crește și se educă un copil/adolescent. Modalitatea  în care cadrul didactic se comportă,  în care comunică cu elevii și mesajele pe care le vociferează, modul cum  înțelege și ia atitudine  într-o situație de bullying, sunt câteva dintre aspectele importante care contribuie la crearea unui mediu sigur în clasă și în școală.

Modulul 3. Știu – Pot – Mă implic. Înglobează informații despre rolul cadrului didactic în gestionarea situațiilor de bullying, utilizând strategii eficiente de intervenție.

Cursul este oferit gratuit, iar, la final, puteți obține certificat de absolvire. Pentru a obține certificat este este necesar să:

  1. Parcurgeți integral Programul de prevenire a bullyingului în școli.
  2. Completați Chestionarul de feedback privind cursul
  3. Selectați Certificatul de absolvire

NOTĂ: Programul îl găsiți site-ul childhub.org și îl puteți parcurge doar fiind înregistrați pe site.

 

Programul a fost elaborat în cadrul proiectului „Eforturi comune pentru a combate bullyingul în Moldova”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova între 2020 – 2021, cu suportul UNICEF Moldova, Hubul pentru protecția copilului – Child Hub și Oak Foundation.

Partajează